I dagens samhället är inte avlysning något ovanligt, tvärt om det tillhör vår vardag. Andra kan läsa våra mail, se vad vi skriver på ett forum på Internet, se vad du säger till kompisen när ni snackar på MSN. Om vi lämnar datorn så kan folk faktiskt lyssna på vad du säger när du talar i telefonen och läsa de SMS du får och skickar.
Mobil säkerhet
Mer eller mindre alla människor har i dag en mobiltelefon. FRA gillar att lyssna på de samtal du har genom den. Enklaste sättet att skydda sig är att ha ett anonymt kontantkort. Ur en säkerhetssynpunkt är det också viktigt att veta att det finns virus även till mobiltelefoner och det blir allt fler och fler och vanligare och vanligare. Så ett antivirusprogram till din mobil är ett måste om du har en mobil som stödjer detta.
Kontantkort
Det finns abonnemang och så finns det kontantkort. När det gäller abonnemang så är du aldrig anonym, abonnemanget är alltid skriven på en person. Därmed är det väldigt lätt att få reda på vem som äger telefonen och därmed vet man också vem man lyssnar på.
Därför ska du använda dig av kontantkort. Dessa kan vara registrerade på en person precis som abonnemang men de kan också vara anonyma så att ingen vet vem som äger det. Det går fortfarande bra att lyssna på dina konversationer men FRA vet inte vem det är som talar.
Med tanke på att kontantkort ofta är gratis (du betalar bara den summan du laddar dem med) kan det till och med vara aktuellt att ha ett par olika kontantkort kanske hos olika mobiloperatörer att alternera mellan. Det behöver heller inte vara någon nackdel att ha flera olika kontantkort hos samma operatör.
Här är mobiloperatörer där du kan beställa kontantkort direkt från deras webbplatser, helt gratis:
Comviq kontantkort – Välj mellan att få kortet helt gratis eller att betala 49 kr och då få 200 kr att ringa för.
Parlino kontantkor – Du får 300 kr att ringa för helt gratis första gången du tankar kortet.
Skypephone
Om du har läst det föregående steget i den här guiden, det om fast telefoni, så vet du vad Skype är. Företaget 3 har tillsammans med Skype tagit fram en speciell mobiltelefon som heter Skypephone. Denna mobil har alla funktioner och finesser som vanliga mobiler men den har också Skype integrerat. Det betyder att du direkt från din mobil kan ringa gratis till alla andra Skypeanvändare. All kommunikation från din mobil är krypterad. Men den är bara krypterad hela vägen om den du talar med också använder Skype. Du finner den här:
Skypephone
Virus och antivirusprogram för mobiltelefoner
En sak som många glömmer bort när de tänker på virus och antivirusprogram är sina mobiltelefoner. Faktum är att nästan alla moderna mobiler är i dag så avancerade att det också finns ett antal virus som kan drabba dem. Hur stor katastrof skulle det vara för dig om ett virus raderade alla de telefonnummer du har lagrade i din mobil? Om ett virus gjorde så att de bilder och du tagit med mobilkameran hamnade på Internet? Om ett virus gjorde så att den som skapat det kan avlyssna alla dina telefonsamtal och alla dina SMS? Om ett virus förstörde din mobil så att den inte längre gick att använda?
Exakt hur många virus som finns till mobiler i dag är inte känt men att det rör sig om flera hundra och ökar snabbt är ett fakta. Därför är det av högsta vikt att du, i alla fall om du har en hyfsat modern mobiltelefon, skaffar ett antivirusprogram åt den. Tyvärr stödjer många äldre mobiltelefoner inte antivirusprogram.
E-post
En av de absolut vanligaste teknikerna som nästan alla svenskar och företag använder sig av i dag är e-post. Det går väldigt mycket snabbare och är väldigt mycket billigare än den gamla hederliga snigelposten som brevbärarna delar ut. Naturligtvis är det av högsta vikt att kunna skydda de e-postmeddelanden man skickar och tar emot från avlyssning.
Du använder så klart det du tidigare lärt dig på denna webbplats. Du har gjort din egen dator säker och du sköter din Internettrafik genom t ex en VPN. För att ytterligare öka säkerheten för din e-post så är något av nedanstående alternativ högst aktuellt.
Hushmail
Många använder dig i dag av gratistjänster för e-post som Hotmail, Gmail, Spray Mail och många andra. Dessa webbaserade mailtjänster fungerar som så att du surfar in till deras webbsida, loggar in och kan där som inloggad skicka och ta emot e-post.
Hushmail är en tjänst liknande dessa men som är fokuserad mot användarnas personliga integritet. Din uppkoppling mot dem är naturligtvis alltid krypterad. Deras mailtjänst är helt gratis men de som väljer att betala får tillgång till ytterligare funktioner och mer utrymme för mail och filer. De har även en speciell betaltjänst riktade mot företag.
Hemsida:
Hushmail
Viktigt att veta är att Hushmail inte på något vis garanterar dig säkerhet, en mer korrekt förklaring är nog snarare att de troligtvis är något mindre osäkra än de andra mailtjänsterna.
PGP
För den allra bästa och tryggaste e-posthanteringen så bör du sköta säkerheten själv. PGP står för Pretty Good Privacy och är ett program som är till för att kryptera dina e-postmeddelanden men även texter och andra filer.
Som du förhoppningsvis minns från delen om kryptering på den här webbsidan så är en nyckel det som behövs för att avkryptera något som blivit krypterad, dvs lösningen som gör t ex texten i ditt mail läsbar igen.
PGP fungerar som så att det jobbar med privata och offentliga nycklar. De offentliga nycklarna är de som används för att kryptera något och de privata används för att avkryptera det hela. Om du skulle vilja kryptera något och skicka till mig så skulle du använda dig av min offentliga nyckel för att kryptera det hela. Denna nyckel är tillgängliga för alla dvs alla kan kryptera saker efter din egen kryptering. Men det är endast du som har den privata nyckeln vilket betyder att du är den enda som därefter kan avkryptera det hela och få tillgång till innehållet.
Så om du vill skicka något till mig så krypterar du det alltså med min offentliga nyckel. Därefter skickar du det till mig och jag avkrypterar det med min privata nyckel.
Du finner PGP på dess hemsida:
PGP Corporation
Det finns även en gratisversion under utveckling som använder sig av OpenPGP standarder, denna finner du på:
GnuPG
Nackdelen med PGP är naturligtivs att mottagaren av de filer du skickar måste använda sig av PGP. Detta löser du såklart genom att skicka länken till den här sidan till alla dina vänner.
Internet
Nu har du förhoppningsvis bra koll på din egen dator. Du har sätt till så att operativsystemet är uppdaterat med de senaste säkerhetsfixarna, du har valt ett bra och säkerts lösenord, du har antivirusprogram och antispywareprogram som automatiskt uppdaterar sig själva och regelbundet söker igenom din dator, du har en brandvägg som hindrar oönskad trafik att komma in eller ut från din dator och slutligen har du krypterat den mest känsliga informationen du har på din dator. Då är det dags att ta oss en titt på hur du skyddar dig från att staten eller någon annan ska kunna se vad du gör på Internet.
Det är alltså din Internettrafik som FRA avlyssnar och även andra skumma personer är ute efter.
Här kommer vi först att titta på ditt vanliga surfande, dvs när du besöker helt vanliga webbplatser. Vi tittar på hur tekniker/tjänster somProxy, VPN och TOR kan göra vårat surfande säkrare och betydligt svårare för andra att avlyssna.
Därefter kommer vi att ta oss en titt på två vanliga program/protokoll/tekniker som sker över Internet, nämligen e-postoch MSN och hur vi skyddar oss lite extra där.